Wat is het maximale aantal gewicht om te tillen op het werk?
In tal van beroepen wordt dagelijks getild; van magazijnmedewerkers tot verzorgenden en van vrachtwagenchauffeurs tot verplegend personeel. Zeker als het met regelmaat gedaan wordt, is tillen erg belastend voor het lichaam. Werknemers die elke dag voorwerpen tillen of dragen hebben dan ook een aanzienlijke kans op rugklachten.
Hoe zwaarder er getild wordt, hoe groter de kans op beschadiging. Toch kan ook het tillen van lichte voorwerpen beschadiging veroorzaken, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of te veel herhaling.
Als u eenmaal rugklachten hebt opgelopen dan komt u er nog maar moeilijk vanaf. Het is daarom belangrijk om deze vorm van fysieke belasting te bespreken of in elk geval op een verantwoorde manier uit te voeren. Wist u dat werkgevers verplicht zijn om maatregelen te treffen zodat werknemers veilig kunnen tillen en dragen? Verder in het artikel leest u meer over deze maatregelen.
NIOSH-methode
Rugklachten komen veel te vaak voor. Er zijn dan ook niet voor niets diverse methoden ontwikkeld om tilhandelingen te beoordelen. Een veel gebruikte is de NIOSH-methode. Het gewicht van voorwerpen is niet de enige factor waar het om gaat en deze methode kijkt dan ook verder dan enkel dat getal. De NIOSH-methode kijkt naast het gewicht naar de omstandigheden waaronder het voorwerp verplaatst wordt, de draaiing van het lichaam en de hoogte van het product tot de vloer. Op basis van deze gegevens wordt het aanbevolen gewicht berekend. Dit is maximaal 23 kilogram, maar dat geldt voor optimale omstandigheden.
Aandachtspunten bij tillen vanuit de werkgever
Als u werkgever bent, wenst u natuurlijk optimale werkomstandigheden voor uw werknemers. U kunt onderstaande maatregelen treffen om veiliger te tillen en te dragen. Ook voor werknemers is het raadzaam om op de hoogte te zijn van deze maatregelen.
- Laat werknemers niet onnodig tillen
- Laat werknemers handschoenen gebruiken voor grip en schoenen met stroeve zolen en stalen neuzen ter bescherming
- Gebruik zo veel mogelijk hulpmiddelen, zoals heftrucks, karren, laadkleppen en steekwagens met een hefinrichting
- Zorg ervoor dat er geen obstakels in de weg staan
- Pas de logistiek aan om de loopafstanden tussen locaties te verkorten
- Zorg voor grip door bepaalde voorwerpen handvatten te geven
- Plaats deze handvatten bij zware voorwerpen op heuphoogte en niet op vloerniveau
- Afwisseling! Varieer tussen tilwerk en andere taken
Om maatregelen succesvol in te voeren in uw organisatie, is het raadzaam om werknemers er in een vroeg stadium bij te betrekken.
Aandachtspunten bij tillen vanuit de werknemer
Werknemers maken zelf gebruik van de middelen die ter beschikking staan en letten zelf goed op hun manier van tillen:
- Til altijd met twee handen en zorg ervoor dat beide voeten op de vloer staan
- Sta recht voor het voorwerp (tenen wijzen in de richting waarin de ogen kijken) om te voorkomen dat de rug moet draaien
- Sta dicht bij het voorwerp zodat de armen niet ver hoeven te reiken.
- Houd de last zo veel mogelijk tegen de buik
- Til niet te veel tegelijk – loop liever twee keer
- Til zware voorwerpen tussen knie- en schouderhoogte
- Vraag collega’s om assistentie om zwaar tilwerk samen te doen
- Neem genoeg pauze om vermoeidheid te voorkomen
- Luister naar het eigen lichaam en forceer niets bij klachten
Als u werknemer bent en u vindt het werk te zwaar dan moet u dit kunnen melden aan de preventiemedewerker of leidinggevende.
Voorkomen is beter dan genezen!
Hoe jong en fit u ook bent, hoe sterk uw lichaam ook is; houd rekening met bovenstaande aandachtspunten. Het verkeerd belasten van uw rug veroorzaakt namelijk veel ongemak. Heeft u af en toe last van rugklachten? Aarzel niet om gebruik te maken van bedrijfsfysiotherapie.
Meer informatie over rugklachten door werkzaamheden op uw werk?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel over rugklachten nog vragen? Neem gerust contact met ons op.