Hoe voelt een zweepslag in de kuit?

Zweepslag in de kuit

Een zweepslag duidt op een scheurtje in een spier. Het wordt ook weleens coup de fouet genoemd. Deze blessure bevindt zich vaak in de kuitspier, een verzamelnaam voor de spiergroep aan de achterkant van het onderbeen. Bij een zweepslag ervaar je vaak een plotselinge scherpe pijn. Deze pijn is vergelijkbaar met het effect van een letterlijke zweepslag. Wat is de oorzaak van deze blessure en wat kan je eraan doen?

Wat is de oorzaak?

Een zweepslag in de kuit ontstaat meestal bij het krachtig aanspannen van de kuitspier. Dit gebeurt vaak bij het afzetten, sprinten of springen. Soms gebeurt het zelfs bij het stilstaan of wanneer je gewoon rustig aan het wandelen bent.

Wat kan je er aan doen?

Het is raadzaam om het been direct hoger te leggen en te koelen. Na wat rust kun je voorzichtig en onbelast de kuit wat oprekken. Voet en knie oefeningen helpen om de circulatie (spierpomp) op gang te brengen. Kom in beweging! Dit bevordert het herstel. Wanneer je weer een beetje op het been kunt staan, raden we je aan om elke dag een klein stukje te gaan wandelen. Bij erge pijnklachten direct stoppen!

Warming-up

Het is ontzettend belangrijk dat je een goede warming-up doet voordat je gaat sporten of een sportieve activiteit gaat ondernemen. Onder een goede warming-up verstaan we dat jouw spieren warm (goed doorbloedt) zijn voordat je kracht van ze vraagt. Spieren opwarmen doe je door:

  • Goede warme kleding te dragen die jouw spieren warmhouden en afkoeling voorkomen.
  • Goede (sport)kleding te dragen tijdens de inspanning, zodat de krachten die op jouw voet en been terecht komen gedempt worden.
  • Eerst rustig te bewegen voordat je voluit gaat. Hierdoor warmen de spieren van binnenuit op en gaat je ademhaling langzaam iets sneller.
  • Een goede en rustige opbouw van een renschema uit te voeren met een regelmatige afwisseling tussen rennen en wandelen. Deze schema’s kun je gemakkelijk vinden op internet.
  • Je spieren op een goede en rustige manier uit te rekken vóór en na de activiteit.
  • Als je meer van fietsen houdt, begin dan in een klein verzet te fietsen (weinig tot geen weerstand) met vlugge omwentelingen.

Fysiotherapie

Het scheurtje in je kuitspier herstelt zich vanzelf. Het herstel kan 2 tot 8 weken duren. Fysiotherapie kan dit herstel niet bevorderen. Helaas kunnen wij ook de pijn niet verminderen. Fysiotherapie kan wel ondersteuning bieden om in beweging te komen, spierkracht op te bouwen en om je advies te geven om de klachten te voorkomen.

Goede begeleiding
Mochten de klachten aanhouden? Schakel dan hulp in bij een huisarts of fysiotherapeut. We geven je graag tips en advies over hoe je het beste om kan gaan met een zweepslag in de kuit.

Heb je interesse in begeleiding of ander gericht advies? Dan kun je altijd bij ons terecht. Bel 06-2626706 voor meer informatie.