Goede voornemens? Tips om sportblessures te voorkomen
New year, new me. Een uitspraak die veel gedaan wordt rond de jaarwisseling. New year, verbeterde versie van mezelf: dat is in principe wat men hiermee bedoelt. Dingen als sporten en gezond eten worden vaak verslonst in december. Perfect om dit in januari weer op te gaan pakken! Dan zet u uw woorden meteen om in daden.
Niet rond en gezond, maar fit en gezond het nieuwe jaar in. Doet u ook mee? Ga niet meteen te hard van start, want dan liggen vervelende blessures op de loer. De volgende tips helpen u het sporten weer rustig en efficiënt op te pakken.
1. Zorg voor de juiste uitrusting
De feestdagen zijn voorbij en de buik is rond gegeten. Iets te rond, is het niet? Dat is uw motivatie om uzelf zo snel mogelijk in sportkleding te hijsen en te starten met een stevige work-out. U trekt de kastdeur open en pakt het eerste het beste oude, oversized shirt dat voor het grijpen ligt. Hier slaat u de plank al mis! Goede uitrusting is een belangrijke factor voor elke sport. Zelfs als u kiest voor een home work-out.
De juiste uitrusting is stap één als u begint met (regelmatig) sporten. Een mooi setje laat u niet alleen stralen, maar het helpt ook bij uw prestaties. U kan dus stellen dat het u mentaal stimuleert. Tegelijkertijd is het ook functioneel, want het houdt uw lichaam koel tijdens het sporten.
Hoe weet u welke sportkleding geschikt is? Het belangrijkste is het materiaal waarvan de kleding gemaakt is. Merken zeggen niks. De kans dat u transpireert tijdens het sporten is zeer aanwezig. Niemand om u heen zal opkijken van een zweetvlekje, maar als het even voorkomen kan worden: graag! Kies daarom voor kleding die bestaat uit een combinatie van polyester en lycra.
2. Geef uzelf voor de volle 50%
U bent super gemotiveerd en wilt meteen vol aan de bak. Die extra kilo’s kwamen erbij in een paar weken en gaan er ook af in een paar weken. Fijn dat de motivatie u niet in de steek laat, maar begin (hoe lastig het ook is) rustig aan. Het is verleidelijk om te starten op uw oude niveau. Dit vraagt veel te veel van uw lichaam, waardoor de kans groot is dat er blessures optreden. Uw lichaam verandert na een periode niet sporten. Ook als u ‘’maar’’ één maand overgeslagen hebt.
Start met oefeningen waarbij u heel uw lichaam traint, varieer en doe kortere sets. Op deze manier traint u meerdere spiergroepen zonder al te veel van ze te vragen. Na een paar weken kunt u de sets verlengen en intensiever maken.
3. Eerst even warm worden
Met name in de wintermaanden is een goede warming-up van belang. Hoe kouder het buiten is, hoe kouder uw spieren zijn. Bovendien zijn uw spieren al niks meer gewend na een tijd niet sporten, dus ben een beetje aardig voor ze. Voordat u aan de slag gaat met de echte work-out gaat u … stretchen!
How to: stretchen
Zorg dat uw lichaam goed warm wordt, want dan zijn de spieren soepeler. Breng de temperatuur omhoog door tien minuten te joggen of te fietsen. Als uw lichaam op temperatuur is, gaat u dynamisch stretchen. Dit betekent dat u rekt terwijl u beweegt. Voel aan wanneer het nog makkelijk voelt en werk daar naartoe.
Meer informatie?
Heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Heeft u behoefte aan meer tips of andersom: wilt u een tip delen? Neem gerust contact met ons op.