Invloed van kou op lichaam en spieren
Sneeuw, regen, kou… De winter houdt voorlopig nog wel aan. Ondanks het winterse weer kunt u lekker blijven sporten (ja, ook buiten!). Natuurlijk is het noodzakelijk om een aantal maatregelen te treffen, want die kou heeft effect op uw lichaam.
-
Verminderde werking organen/spieren
De gemiddelde lichaamstemperatuur bij mensen is 37 graden Celcius. Afhankelijk van een aantal omstandigheden kan deze lichaamstemperatuur net iets verschillen. Zolang uw lichaam een temperatuur tussen de 35,5 en 37,5 graden Celcius heeft dan is er niks aan de hand. Wanneer de lichaamstemperatuur onder de grens van 35 graden zakt dan is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te voorduren.
Indien de temperatuur lager dan 25 graden Celcius is, wordt de situatie levensbedreigend. Zorg er tijdens de wintermaanden dus voor dat het lichaam niet onderkoeld raakt!
-
Spierpijn en krachtvermindering
Kou kan – net zoals wind en tocht – zorgen voor stijfheid in de spieren. Door uw spieren intensief aan te spannen kan er schade optreden in de spieren. De kans op spierpijn is een stuk groter dan onder normale omstandigheden.
Krachtvermindering kan ook een gevolg zijn van de frisse weersomstandigheden. Dit heeft te maken met het feit dat de hersenen minder snel signalen aan de spieren afgeven door de kou. Deze signalen zijn verantwoordelijk voor het samentrekkingsproces van de spieren. Dat proces verloopt onder deze omstandigheden minder snel en effectief.
-
Blessures
Onder koude weersomstandigheden liggen blessures op de loer. Een goede warming up is essentieel, dus ren tijdens het warmlopen maar een extra rondje. Het is aan te raden om een kwartier op te warmen voor de daadwerkelijke training. Sla de cooling down aan het einde van de inspanning ook zeker niet over. Neem ook hier de tijd voor.
-
Lichaamsprocessen
Wanneer het koud is dan vraagt een lichaam enorm veel energie om zich weer op te warmen. Het wil natuurlijk voorkomen dat de temperatuur nog verder daalt. De bloedvaten worden nauwer en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam, zodat de inwendige temperatuur op peil wordt gehouden.
Door het samentrekken van de spieren zult u ook gaan rillen. Door te rillen, produceert u warmte.
-
Vochtverlies
Om uitdroging te voorkomen is voldoende vochtinname noodzakelijk. Koude lucht is namelijk ook droge lucht, waardoor u minder vocht vasthoudt. Het lichaamszweet verdampt extra snel door de droge lucht en ook hierdoor verliest u vocht. Dus ook al heeft u minder dorst door de koude temperatuur; let er toch op dat u voldoende drinkt.
-
Eigen invloed
Kou komt niet zomaar uit de lucht vallen, dus natuurlijk kunt u voorzorgsmaatregelen treffen om uzelf tegen de kou te beschermen:
- Draag verschillende lagen waarvan de onderste laag eventueel een thermoshirt is. Gaat u buiten sporten? Zorg er dan voor dat de bovenste laag waterafstotend is, zodat neerslag niet binnen kan dringen. Trek na afloop meteen droge kleding aan;
- Blijf in beweging. Door in beweging te blijven blijft u continu warmte produceren. Blijf – vooral als u zweet – niet te lang stilstaan. Het lichaamszweet verdampt wat zorgt voor snelle afkoeling.
Meer informatie?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op.