Epley Manoeuvre
De Epley manoeuvre wordt onder andere ingezet bij BPPD (benigne paroximale positionele draaiduizeligheid). Dat is een goedaardige en onschuldige, maar vervelende aandoening van het evenwichtsorgaan: duizeligheid door een bepaalde beweging van uw hoofd. Het wordt veelal veroorzaakt wanneer de oorsteentjes (otolieten) in uw binnenoor zich hebben verplaatst, maar het kan ook optreden na een infectie, hoofdtrauma of simpelweg door veroudering van het binnenoor. Oorsteentjes liggen op een geleiachtige massa waarin zich zintuigharen bevinden. Buigingen van deze haren geven informatie door aan de hersenen over uw evenwicht en de positie van uw hoofd.
Hoe werkt een Epley manoeuvre behandeling?
Deze behandeling die bestaat uit een aantal specifieke bewegingen voor uw hoofd. Deze moeten ervoor zorgen dat de stukjes oorsteen naar een minder gevoelig deel van uw evenwichtsorgaan worden verplaatst.
- U gaat zitten op de behandelbank. Het hoofdgedeelte van deze bank is schuin naar beneden (30 graden) ingesteld.
- De therapeut draait uw hoofd naar de kant waar het probleem huist (vooraf door uw arts vastgesteld).
- In één snelle beweging ‘gooit’ de therapeut u van een zittende naar een liggende positie op de behandelbank. Zo blijft u dertig seconden liggen.
- Hierna draait zij uw hoofd naar de tegenovergestelde kant. U mag uw hoofd daarbij niet optillen. Vervolgens blijft u weer dertig seconden liggen.
- Vanuit deze positie draait u met uw lichaam door, zodat u op uw zij komt te liggen. Uw hoofd moet meedraaien, zodat uw neus in de richting van de bank wijst. Ook nu mag u uw hoofd niet optillen.
- U blijft weer dertig seconden op uw zij liggen, met uw neus in de richting van de bank. Daarna komt u rustig omhoog en gaat u zitten.
Meer informatie over deze behandeling?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel over de behandeling met de Epley Manoeuvre nog vragen? Neem gerust contact met ons op.