Wat is een Frozen Shoulder?
Een zogenaamde Frozen Shoulder is een schouderklacht dat pijn en stijfheid veroorzaakt en vaak uitstraalt naar de bovenarm. Deze pijn voel je vooral tijdens het bewegen, maar naar verloop van tijd voel je de pijn ook als je schouder in rust is. Daarbij wordt de pijn ook veel erger. Maar waar komt de pijn in de schouder vandaan?
Ontsteking van gewrichtskapsel
De pijn in de schouder wordt veroorzaakt door een ontsteking aan het gewrichtskapsel. Dat begint aan de binnenkant van de gewrichtskapsel, maar groeit later verder naar de buitenkant van het gewrichtskapsel. Er zijn geen duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom een Frozen Shoulder ontstaat. Uit onderzoek is gebleken dat een val, operatie of langdurige stress een belangrijke rol kan spelen in het ontstaan van de ontsteking, maar het is vaak lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen.
Hoe lang duurt het herstel van een Frozen Shoulder?
Het herstel van een Frozen Shoulder kan soms enkele maanden tot jaren duren voordat de klacht helemaal over is. De ontsteking in de schouder is in drie fases op te delen, namelijk freezing, frozen en ontdooiende fase.
- Freezing fase: deze fase kan twee tot negen maanden duren. De pijn en stijfheid door de ontsteking is in deze fase het grootst.
- Frozen fase: Na de freezing fase neemt de pijn geleidelijk af, maar de schouder blijft verstijfd voelen. De bewegingsvrijheid van de schouder blijft hierdoor ook beperkt. De periode waarin deze fase zich vordert duurt vier tot negen maanden.
- Ontdooiende fase: In de laatste fase herstelt het gewrichtskapsel volledig en neemt de stijfheid af, waardoor de beweeglijkheid ook weer toeneemt.
Fysiotherapeutische behandeling
Doordat de schouder een complex lichaamsdeel is, is de behandeling en zelfs diagnose vaak niet zo eenvoudig. Hoewel een Frozen Shoulder vanzelf naar verloop van tijd weer hersteld, is het verstandig om contact op te nemen met uw fysiotherapeut. De fysiotherapeut begeleidt u door het herstelproces heen en zorgt ervoor dat u het proces zo goed mogelijk doorloopt.
Meer informatie?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op.